Notícies de la Casa pairal dels mallorquins. Pregar a la Cambra santa. Teologia i espiritualitat de la Moreneta de Lluc.

viernes, 8 de octubre de 2010

Pastoral de Peregrinaciones y Santuarios (2)

(El bon amic Ramon de Canillo i d'Andorra, feel amic de totes les trobades de Santuaris allà on siguin, ja m'ha enviat la seva crònica, cada vegada més poètica. Crònica i fotos, doncs és un dels fotógrafs més coneguts d'aquestes trobades. Li agraïm molt.)

Meritxell i Compostel·la, pelegrins de la Llum

Meritxell, Llum de Migdia, Santiago, Camp d’Estels ens hem trobat en el Camino. La presència del Bisbe del Patriarcat de Babilònia dels Caldeus m’ha fet present Abraham dins el santuari de l’Univers: Abraham, compta els estels del cel, si pots,li suggereix el bon Déu. Què ens mou als tres-cents i escaig responsables de santuaris, que en nom de més cent milions de pelegrins ens hem aplegat al sepulcre de Señor Santiago el Major? Trobo una pista en el poeta Labordeta que ha arribat fa pocs dies al terme del camí: “hemos perdido compañeros, paisajes y esperanzas en largo caminar..., pero buscabas el modo de echar nuevas raices...” Els setanta-cinc països, participants al Segon Congrés Mundial de Santuaris –el primer hagué lloc a Roma, l’any 1992-, hem allargat l’artèria de la Compostel·la Europea als cinc Continents: Guadalupe (Mèxic), Luján (Argentina), Aparecida (Brasil) Nª Sª del Líbano, Jerusalem, Monte Sión (Burundi), Nª Sª de la Pau de Bembérede (Benin), Vsïlankomnie (Índia), Lourdes, Fàtima, Montserrat, Lluc (a qui agraeixo el regal d’una modèlica Guia del Pelegrí), Meritxell... Els 300 rectors de santuaris amb el nostre bordó, un poble en marxa, amb la petxina, un poble de cor, han creat l’atmosfera única de fraternitat i de solidaritat – una solidaritat que ha sobrepassat fronteres i mars- bàsica i fonamental per fer el Camino interior. El Papa, l’escut del qual duu la petxina de pelegrí, ha combregat amb els congressistes amb un encoratjador missatge, la Benedicció Apostòlica i amb la pregària que resàvem per donar-nos el bon dia: “Tu ets la flama que aviva la nostra fe. Tu ets la llum que purifica la nostra esperança... Quedeu-vos entre nosaltres (Jesús Ressuscitat)”. El president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, ens ha donat benvinguda en el sopar ofert per l’Associació d’Hotelers de Santiago:Heu començat el camí en solitari per arribar a l’Apòstol en solidari. Amb vosaltres compartim “pa y mantel!”. camí que hem començat en solitaris i hem clos en solidaris per compartir “pan y mantel”. Des del dilluns 27 fins al dijous 30 de setembre al Palau de Congressos i d’Exposicions ens ha presidit la icona dels Deixebles d’Emaús, còpia d’un mosaic romà. Dos apòstols entristits que han tirat la tovallola de la Vida, al camí dels quals Jesús s’uneix, camina, els obre els ulls a la Taula i ells retornen a la Colla dels Onze per contar i donar testimoni de Jesús:Jesús no és mort! Jesús viu!

Cada un dels Estels del Campus stellae ha brillat amb una intensa esplendor. Us conto la bona nova dels centenars de deixebles d’Emaús que he vist al Monte do Gozo: Hi ha el Camino. Un Camino que és també meta. Mons. A.M. Vegliò de la Santa Seu ha obert el camí d’una trentena de conferències i comunicacions: “ el creient, home viator, camina a la recerca de l’autèntica felicitat. Els responsables dels santuaris hem de sintonitzar amb les preguntes que brollen de cor de tota persona. La indiferència que s’estén com una gota d’oli, és fruit del no descobrir a Crist com la resposta a la seva vida”. L’arquebisbe de Santiago que ha presidit la missa jubilar, celebració amb la qual hem acabat el primer dia de treball, confià: “Em faig pelegrí amb els pelegrins .Cada any és més gran el nombre de persones que es posen en camí devers la ciutat de Santiago guardiana d’un dels tresors més preuats del “Orbis Christianus”. L’Església particular de Santiago surt al seu encontre, els ofereix l’acollida més fraternal i els anima a renovar la memòria de la tradició apostòlica i a enfortir la fe per ser testimonis de Crist en la vida quotidiana. Ultreia! Ususeia! Caminem cap endavant guiats per la Llum”.

La llista dels títols de les diferents ponències i taules rodones és per se il·luminadora. “Santuari, ambó de la Paraula”. “Pelegrinatge devers el Santuari, un àmbit de la Celebració”. “L’espiritualitat cristiana del santuari”. “Models de desenvolupament a les Ciutats Santuari i als camins de pelegrinatge”. “La importància d’oferir una acollida adequada a cada tipus de persona”. “El Santuari, àmbit de cultura”. “El santuari i la seva relació amb les autoritats locals i nacionals”. “El santuari, espai de caritat i de fraternitat”.

El Pare Josep Enric Parellada, osb, Director del Departament de Santuaris, Pelegrinatges i Pietat Popular de la Conferència Episcopal Espanyola, ha posat la cirereta al Congrés. “La preparació del pelegrinatge, el camí i l’estada a un santuari són la base per no tornar a casa amb les mans buides i reviure l’experiència en els fets humils i senzills de cada dia”, ens ha recordat el Monjo de Montserrat. “Els d’Emaús tornaren als Onze que proclamaven: “És veritat!”. Com els d’Emaús confessem “És veritat!” hi ha el Camino ens mena a reconèixer el Ressuscitat en compartir “el pan i el mantel”.

Duc com a regal a la Meva Confident “ el crit tot ple d’amor” del Congrés Mundial, que he fet meu: “La Unió Europea no és sols una entitat política i econòmica, és també un conjunt de valors compartits: els drets de l’home, la dignitat de la persona, la democràcia, la justícia, el valor de la llei, la solidaritat i la subsidiaritat” (Joan Pau II)

Mossèn Ramon de Canillo

No hay comentarios:

Publicar un comentario