Notícies de la Casa pairal dels mallorquins. Pregar a la Cambra santa. Teologia i espiritualitat de la Moreneta de Lluc.

miércoles, 18 de abril de 2012

Nous nomenaments a Lluc

Ahir dimarts, dia 17 d'Abril, tingué lloc el canvi de Prior al santuari. El P. Jaume Reynés, després d'onze anys deixa el lloc al P. Antoni Vallespir. De fet el nomenament del Sr. Bisbe té data de 23 de Març. Durant aquest període de temps s'ha fet el traspàs i han tingut lloc els acomiats.

Us oferim algunes dades del Prior que se'n va i del que comença, així com del nou administrador, el P. Manuel Soler Palà. I a continuació una ressenya de Joan Pons publicada al Diari de Mallorca.

P. Jaume Reynés Matas
El P. Jaume Reynés Matas va néixer a Alaró el 6 de febrer de 1941. Fou blauet i s’ordenà de prevere en la Congregació de Missioners dels Sagrats Cors el 10 d’agost de 1965 a Lluc. Va estudiar la llicenciatura en Sagrada Escriptura en el Pontifici Institut Bíblic de Roma i amplià els estudis, becat pel Govern espanyol, a Jerusalem.

El 1974 partí de missioner a la República Dominicana on va romadre 25 anys. Durant aquest període visqué a Santiago de los Caballeros, ciutat en la qual treballà de professor sobretot en el CIFRE (Centro Intercongregacional de Formació Religiosa), va ser rector de barriades marginals de la ciutat i dirigí el “Centro de Espiritualidad La Islita” al servei de la lectura popular de la Bíblia. El 1999 tornà a Mallorca i residí a la casa d’espiritualitat de Sant Honorat (Randa) fins el seu nomenament com a prior del Santuari de Lluc el gener de 2001.
A la República Dominicana escrigué (llibres i articles) sobre la Bíblia, catequesi i espiritualitat de la Congregació. D’entre les seves publicacions cal esmentar: Sanché, la conquista de las Tierras Prometidas (en castellà i italià), Génesis, lecturas liberadoras de la Biblia, El Fuego de Dios (en castellà i francès), Contemplar al que traspasaron i Historia de la salvación desde América Latina. A Mallorca, ha publicat alguns articles a la revista COMUNICACIÓ del Centre d’Estudis Teològics de Mallorca.

Elegit Vicari General dels MSSCC (2011), ara deixa el càrrec de Prior per a passar a la Casa dels Sagrats Cors de Palma.

P. Antoni Vallespir Llompart
Nascut a Alcúdia (Mallorca), el 31 d'octubre de 1948.   Entrà a la Congregació de Missioners dels Sagrats Cors el 13 de septembre de 1966.   Ordenat sacerdot al Santuari de Lluc el 24 de septembre de 1972.

Ha estat responsable de l'Escolania de Lluc en dues èpoques. De 1975 a 1980. Durant aquesta primera època inicià la normalització lingüística a l'ensenyament de l'Escolania, essent així un dels primers centres de Mallorca en fer l'ensenyament en la llengua pròpia. A la segona època al front de l'Escolania: (1987-1994) inicià l'ensenyament d'instruments als infants de l'Escolania aconseguint de Madrid el títol de Conservatori Elemental de Música Reconegut.

Treballà com a missioner a Rukara (Rwanda) durant cinc anys. També realitzà estudis d'especialització a Bèlgica durant dos anys,aconseguint la llicència en Pastoral i Catequesi a l'Institut Internacional Lumen Vitae , afiliat a l'Universitat Catòlica de Lovaina. El seu treball de llicència: La Curación en Rwanda. Nuevos carismas a caballo entre la religión tradicional y el ministerio cristiano”, meresqué la felicitació del tribunal.

Ha treballat durant 14 anys com a Rector de la Parròquia de La Real , exercint, al mateix temps, com a Superior de la Comunitat de l'antic Monestir del Císter en temps de reformes importants.

Durant 9 anys ha exercit com a Delegat del Superior General per les comunitats de missioners dels Sagrats Cors a Mallorca.

Actualment forma part del Consell General de la Congregació i traballa al Santuari de Lluc com a Administrador.

P. Manuel Soler Palà
Ha estat nomenat pel Sr. Bisbe Administrador del Santuari substituint el P. Toni Vallespir. Nascut a Terrassa (Barcelona) i Doctor en teologia, ha publicat una dotzena de llibres sobre temàtica teològica i dels Missioners dels SS. Cors, així com nombrosos articles a revistes i diaris.

Les darreres tasques que ha dut a terme han estat les següents: Degà de la Facultat de Teologia dels Dominics a la Universitat Central de Bayamón (Puerto Rico). Després fou elegit Vicari i Secretari General de la Congregació dels Misisoners dels SS. Cors i residí a Madrid i a Barcelona.

Fa uns vuit mesos que forma part de la Comunitat de Lluc amb l'encomana principal d'atendre els pelegrins.

El padre Vallespir accedió anoche al cargo de prior de Lluc
(Diario de Mallorca / Joan Pons)
El santuario de Lluc acogió anoche el relevo del prior, en el transcurso de una celebración de la Eucaristía que tuvo lugar en la basílica. La eucaristía fue presidida por el vicario general de la Diócesis, mossèn Lluc Riera y acompañada por la escolanía dels Blavets, que con sus cánticos animaron la celebración. Al final de la misma procedieron a la lectura de unas palabras de agradecimiento hacia el que hasta estos momentos había asumido el cargo de Prior, el padre Jaume Reynés, haciéndole entrega, además, de una fotografía del coro como recuerdo.

Durante la homilía el vicario general agradeció al padre Jaume Reynés la dedicación y la labor que a lo largo de estos once años ha realizado al frente del Santuario. Destacó que Lluc representa un gran valor para Mallorca por su sentido de peregrinaje para muchos cristianos ya que "es el lugar de mayor culto mariano de la isla". Lluc Riera dijo: "Se sube a Lluc para descansar, hacer turismo pero también para descubrir la palabra de Dios y hallar un lugar de reconciliación".

Por su parte, Jaume Reynés, agradeció emocionado el encargo y la confianza que en él habían depositado tanto la congregación de los Misioners dels Sagrats Cors como el Obispado durante estos años. Agradeció también a todo el personal que ha colaborado y le ha ayudado en la labor cotidiana tanto en el aspecto religioso como de acogida de los visitantes.

Nombramiento. Antes de finalizar la celebración, el arcipreste, mossèn Simó Grau, procedió a la lectura del nombramiento del nuevo prior, el padre Antoni Vallespir, que hasta la fecha estaba ocupando el cargo de administrador del Santuario. Vallespir, que desde hace años conoce como funciona dicha institución, aprovechó para mencionar que su deseo será el de compartir "como lo hizo Jesús con el pan, con gestos de amistad, entrega y pasión con todos los presentes, así como con los visitantes que suben a Lluc a orar ante la Mare de Déu", dijo.

Al acto acudieron, además de los Blavets, feligreses de la parroquia de Escorca así como amigos y conocidos tanto del prior entrante como del saliente.

Al final, y ya en el refectorio de la comunidad, hubo unos momentos para despedirse personalmente del padre Jaume Reynés que continuará su labor evangélica en Mallorca impartiendo charlas en diversas parroquias, tal como lo ha estado realizando estos últimos años, además de sus clases de teología.

No hay comentarios:

Publicar un comentario