Notícies de la Casa pairal dels mallorquins. Pregar a la Cambra santa. Teologia i espiritualitat de la Moreneta de Lluc.

lunes, 10 de diciembre de 2012

Un país ben enteulat

 
Diari Balears / Pere Fullana / 05 - 12 - 2012
 
Molts tursites i mallorquins han firmat una teula
per ajudar a les obres del santuari
Aquest dilluns Sebastià Alzamora parlava del santuari de Lluc en el seu article d'opinió i Antoni Puigvert, en un altre mitjà, relatava la seva experiència de dos dies al monestir de Poblet. La presència d'aquests espais en la vida quotidiana del país és clara i en alguns casos no ben tractada. Es tracta d'indrets històricament significatius i persisteix la seva rellevància, fins i tot en aquest temps de secularització profunda.

Aquests centres han tingut una gran varietat de funcions en les societats contemporànies, alguna de les quals està relacionada amb la reafirmació de la identitat nacional i religiosa. El santuari de Lluc i la Seu de Mallorca tenen un significat especial pels mallorquins, perquè ambdues realitats físiques i imaginàries estan relacionades directament amb l'experiència de vida de la Comunitat i la majoria de ciutadans entenen que aquests símbols formen part del seu paisatge personal i social.

Quan aquests espais pateixen físicament o simbòlicament no quedam indiferents, perquè constitueixen part de la musculatura emocional, com és ara el cas de Lluc que s'està recuperant d'un greu accident per un cap de fibló monumental. És clar que en el moment actual de precarietat i de tragèdia per a moltes famílies mallorquines allò més urgent són les persones i en conseqüència prioritzar la solidaritat amb els individus i col·lectius en situacions d'emergència. Per sort, les entitats socials -cristianes o no- estan fent la seva feina de forma excel·lent, en dues direccions, amb accions concretes i sensibilitzant la ciutadania de forma convincent.

Els resultats són a la vista. Mentre el teixit institucional polític, financer i empresarial s'esboldrega, el teixit solidari s'enriqueix, s'enforteix i assumeix el lideratge. Els ciutadans confien en aquestes organitzacions i les enriqueixen amb la paraula, els gestos i els fets. Al costat de la solidaritat amb les noves pobreses, indubtablement convé no perdre de vista que aquest model de sentit comunitari també s'ha de fer extensiu al patrimoni que custodia els components simbòlics i identitaris.

Aquest és el sentit de la campanya de solidaritat amb la restauració de Lluc, que compta amb múltiples i variadíssims suports, perquè el santuari és molt més d'allò que individualment cadascú pot sentir. Quan hom observa els grups i els col·lectius de mallorquins que s'han fet presents de forma voluntària en aquest projecte de recuperació i de restauració ben aviat s'adona de la pluralitat i la varietat de sensibilitats del nostre poble. Cada teula representa una voluntat, un desig de veure que el país no està a la intempèrie ni en situació catastròfica. Cada teula representa una esperança.

Cada teula enforteix l'autoestima i anima els més pusil·lànimes a plantar cara a tota casta d'adversitats. Les teules fins i tot simbolitzen el diàleg cultural i religiós, entre els que lluiten per construir el país d'una manera i aquells que opinen que s'hauria d'enllestir d'una altra de ben diferent; entre els que creuen i els que no creuen, entre els que són escèptics amb l'Església i els qui creuen profundament en la comunió mística amb Crist. No debades les teules són àrabs i ens alliberen de tota casta de goteres
.
 
Conceret de dia 5 a La seu amb gran èxit de ppúblic
Per reparar les teulades de Lluc
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario