Notícies de la Casa pairal dels mallorquins. Pregar a la Cambra santa. Teologia i espiritualitat de la Moreneta de Lluc.

martes, 4 de octubre de 2016

Crònica del setembre 2016

 Lluc dia a dia / Ramon Ballester Vives


1.   Arriben, des de les llunyanes terres del Nord, els nins de l'escolania “Cantors de la Catedral de Turku” (CCI Finlàndia) que passaran uns dies de convivència i concerts amb la nostra Escolania.


2. Excursió a Formentor de les dues escolanies de Lluc i Finlàndia. Passen el capvespre a la platja i després tenen un sopar a la fresca.

3. A les 20:00 Catarina Valriu professora de la Universitat de les Illes Balears fa el Pregó de la Diada, un brillant discurs sobre la figura de Ramon Llull en el centenari de la seva mort. Parla d'alguns trets de la seva espiritualitat i obra, així com de les llegendes de la seva vida i conversió missionera.

A continuació breu concert dels Blauets per donar pas a l'Escolania de la Catedral de Turku, que donen a conèixer cançons religioses i tradicionals de Finlàndia. Tots foren felicitats i molt aplaudits.


Després, a l'Acolliment del Centenari es té un sopar solidari a favor de la fundació Concòrdia; una institució que actua per aconseguir el desenvolupament de poblacions necessitades on hi és present la Congregació de MM. Sagrats Cors.

4. A les 11:00 Missa solemne que presideix Mons. Nadal Bernat, Provicari General de la Diòcesi. A més de l'Escolania de Blauets, hi participa la Coral de Turku que en els moments de l'ofertori i de la comunió intervenen amb els seus cants religiosos.

A les 12:00 al corredor principal del Santuari inauguració de l'exposició “Ramon Llull, escriptor rodamón” en ocasió del VII centenari de la seva mort, amb la direcció i coordinació del Bisbat de Mallorca i la redacció del text i selecció de fotografies del professor Bartomeu Martínez Oliver. Aquesta exposició es complementa al Museu de Lluc, a la sala de figures sagrades, on un programa detalla algunes aportacions lul·lianes del Santuari.


5. Un grup de preveres diocesans i franciscans que tenen cura de les Parròquies de la Zona de la Platja de s'Arenal tenen uns dies a Lluc per a la revisió i programació del nou curs pastoral. Horabaixa concelebren l'Eucaristia.

6. Acompanyades per la Superiora de la Comunitat de Santa Llúcia visiten el Santuari sis joves religioses MM.SS.CC. nadiues de Rwanda.

7. Comunitat GG. Franciscanes. Sor Maria Cabrer ha estat destinada a la Comunitat de Plaça Quadrado (Palma) amb el càrrec de superiora. Agraïm la bona feina que va fer, sobretot en l'ensenyament dels més petits de l'Escolania. Ha vingut des de la Comunitat de GG. Franciscanes de Calonge, destinada a Lluc la religiosa Piedad

Ha vingut des de la Comunitat de GG. Franciscanes de Calonge, destinada a Comunitat de Lluc, Sor Piedad Pradillo. Benvinguda cordial!

8. Comença el curs escolar al Col.legi de l'Escolania. De moment són 54 els qui estudiaran el cicle de primària o secundària. A la Salve del migdia el P. Antoni Fernàndez convida a pregar la protecció de la Mare de Déu per a tots ells.

A les 19:30 Tridu de La Diada a la basílica. Visita inesperada de Mons. Xavier Salinas, fins avui Bisbe de Mallorca. Presideix l'Eucaristia i s'acomida de la Comunitat, Escolania i feligresos. Pregam per la seva nova destinació pastoral a València.

A les 20:00 Concert de les Escolanies de Lluc i de la Catedral de Santiago de Compostel.la amb un programa de música religiosa i de temes variats , clàssics moderns i folklòrics. Són molt elogiats i ovacionats.

9. Avui la festa està dedicada als més petits. Al capvespre a l'Acolliment del Centenari es fa un taller per crear artístiques llanternes de sídria i melons que desfilaran la nit de la revetla de La Diada. Més tard, a la Placeta del Lledoner, trencada d'olles i la bulla de la desfilada dels caparrots. A les 20:00 Tridu Eucarístic que presideix el P. Antoni Fernández.

10. A les 10:00 a la Plaça dels Pelegrins, amb la col.laboració de les germanes Vaquer i altres benefactors es du a terme la Mostra i venda de rebosteria mallorquina a benefici de la Fundació Concòrdia. 

10:30 Trobada de l'Associació de la Premsa Forana de Mallorca que comença amb una espècie de taula rodona sobre “L'ànima religiosa i cultural de Lluc” amb les intervencions de Pere Fullana, Manuel Soler, Sebastià Sureda, Rafel Duran i Juan Antonio Amengual. 


Els participants fan una volta per les dependències del Santuari comentada per Joan Avellaneda. Després tenen un dinar de germanor a Sa Fonda. 

A les 11:30 Presentació del llibre “El salt de la Bella Dona, una llegenda ben actual", de part de Miquel Àngel Lladó que va despertar un diàleg molt participat sobre el tema de la violència de gènere, el maltractament de la dóna. L'edició de “Moixonia” és un aplec de diversos autors coordinat per Francesca Llabrés, escultora de la figura de la Bella Dona que s'exposa al peu de l'escala del Museu. 

A les 19:00 la banda musical Lira Esporlerina aplega la gent per anar al Pujol dels Misteris a resar el Rosari i, al cim es fa la representació de la llegenda de la Trobada. Un acte emotiu del “dissabte a la vesprada” en que el monjo i el pastor ,el cant escenificat de l”Ave Maria “ de Lluc, el repicar de les campanes i la processó dels llumenarets, ens arrelen en els misteris del passat. 

A les 22:00 la tradicional Revetla de la Diada amb els xeremiers de Son Roca, el grup musical “Balladors de Lluc” i la Liga Esporlerina que animen a balladores i balladors a omplir la plaça de les nostres dances folklòriques que configuren també la nosta identitat cultural.


Es reparteixen bunyols i tassonets de vi dolç. I, a punt de la mitjanit, Salve i plegamans a la protagonista de la festa, la Mare de Déu de Lluc.

11. De bon matí, arriben, retuts i contents, alguns des els pobles més llunyans, els pelegrins de la XXXVII Pujada de la Part Forana. Devora la Font Coberta són rebuts amb un tassó de xocolata desfeta, donuts i les mides de colors. A la Plaça, gegants i gegantes dansen la benvinguda.

A les 08:45 a l'Acolliment del Centenari el president de l'Associació dels Antics Blauets, Llorenç Gelabert dóna la benvinguda als pelegrins i autoritats. És fa la llarga desfilada de les ofrenes dels pobles, ramells i fruites de la terra. Presideix la Missa el Vicari Episcopal d'Evangelització, Mn. Antoni Vadell, amb la participació de la Coral dels Antics Blauets que dirigeix Mn. Vicenç Juan Rubí. A destacar la presència de Catalina Cladera, Consellera d'Economia, que vingué a peu des d'Inca i el Batle d'Escorca, Antoni Solivellas.


A les 11:00 Solemne Missa de La Diada que presideix el nou Administrador de la Diòcesi, Mons. Sebastià Taltavull, que entre altres coses va dir que venia a la “casa de la Mare” que és Lluc amb la seva Imatge venerada a tot Mallorca, que Ella tenia el do de la saviesa per l’escolta de la Paraula, que havíem de demanar; del sentit del pelegrinatge i de l'exercici de la misericòrdia amb els més pobres. Per altra banda va dir que Lluc és factor de identitat que ens constitueix com a poble, amb el manteniment de les tradicions, costums i llengua. 

A més dels Blauets, l'Escolania de la Catedral de Compostel.la també hi participà amb els seus cants i un grup de balladors amb la dansa de l'oferta Al final de l'Eucaristia, el Bisbe volgué saludar la gent a la sortida de la basílica, durant una bona estona, mostrant la seva proximitat i afecte, mentre a la placeta del Bisbe Campins, els xeremiers de Son Roca animaren una ballada popular.

Entre les autoritats assistents, Miquel Ensenyat, President del Consell de Mallorca, Patrícia Gómez, Consellera de Sanitat i el Batle d'Escorca, Antoni Solivellas.

L'horabaixa, les Escolanies de la Catedral de Santiago i els Blauets anaren a La Seu a donar un concert convidats pel Consell amb motiu de La Diada de Mallorca.

12. El P. Manuel Soler celebra en anglès, el matrimoni d'una parella de Lituània: Aurimas Marcenka i Viktorja Lavaryk. Acompanya la celebració Mn. Vicenç Juan Rubí tocant l'orgue.

Donació al Museu de Lluc. De part del sr. Ricardo Peris Serralach, per disposició testamentària, rebem del seu marmessor R. Ramon Carrique, les següents obres d'art: tres pintures de T. Cittadini; una pintura de Juan Antonio Fuster i Valiente; dues aquarel.les de Juan Loshuertos. El document de la donació du la data del 8 de setembre de 2016, i la signatura del marmessor R. Ramon Carrique.

15. Després d'una visita al Santuari un grup d'una trentena de Polonesos celebren l'Eucaristia, presidda per dos preveres que els acompanyen.

16. Aquest cap de setmana un grup d'àrbitres de basquet es reuneixen a Lluc convocats per la seva Federació per a canviar experiències, revisar normatives i tècniques.



18. A l'Ofici de les 11:00 que celebra el P. Antoni Fernández es fa la inauguració de curs amb els pares i mares dels Blauets. Es fan ofrenes de material escolar i musical tot pregant pel bon desenvolupament de les activitats que es duran a terme i invocant la protecció de la Mare de Déu. Després es té una assemblea ordinària de carácter informatiu.

També assisteix a l'Ofici una cinquantena de pelegrins de la Parròquia de Santa Maria.

21. Arriba a Lluc el grup “Mallorca de San Pedro”, una trentena d'argentins d'ascendència mallorquina que visiten les illes de les Balears per a conèixer els seus origens. El P. Manuel els acull i explica la història i la vida actual del Santuari.

Una anècdota pastoral: una parella formada per una viuda i un divorciat demanen una benedicció al seu amor, volen viure en comunió amb l'Esglèsia encara que no combreguen. El moment de la benedicció és molt emotiu i, altres parelles també volen una benedicció.

22. El P. Joan Arbona celebra l'Eucaristia a una cinquantena de persones de la residència geriàtrica Huialfàs de Sa Pobla, algunes d'elles en cadira de rodes o en caminadors Participen en les lectures i ofrenes, i després assisteixen a la Salve dels Blauets. Gaudeixen d'un bon dia i dinar a l'Acolliment del Cetenari.

Avui horabaixa nou seminaristes, amb el seu Rector Mn. Bartomeu Villalonga, venen al Santuari per a celebrar-hi l'Eucaristia i visitar la Mare de Déu. Al Cambril canten la Salve i romanen una bona estona en silenci, pregant.

24. Una nova Coral, Dagilelis, de Lituània ens arriba des del Nord d'Europa per a conviure i donar concerts amb l'Escolania de Blauets, a més de visitar els llocs més emblemàtics de Mallorca. Són acollits i allotjats a diverses famílies dels Blauets i al mateix Santuari de Lluc. Aquest vespre ambdues escolanies donen un concert a la Parròquia de la Mare de Déu dels Àngels a Pollença a benefici de ADAA ( Associació acompanyants de malalts Illes Balears).

25. L'Ofici de les 11:00 conta amb les dues escolanies: Dagilelis i Lluc, els de Lituània intervenen als moments de l'ofertori i de la Comunió i, al final, donen un petit concert que és molt aplaudit. També hi participen una cinquantena de feligresos de diverses parròquies de Palència acompanyats pel prevere Francisco Javier Suesca que concelebra l'Eucaristia.

26. Amb un concert a La Seu de les dues escolanies (els Blauets de Lluc i la Dagilelis de Finlàndia), acaba l'estada de la Coral Dagilelis de Finlàndia. Es referma l'amistat i el propòsit de noves trobades.

29. Dos grups que anualment compleixen a Lluc la seva visita a la Mare de Déu: a les 11:30 el P. Ricard Janer dóna la benvinguda i celebra la Missa per a l'Associació de la Tercera Edat de la Parròquia de Santa Eulàlia de Palma i a les 12:30 el P. Manuel Soler rep i celebra l'Eucaristia al grup Gent Gran de Son Sardina, que, després, assisteixen a la Salve dels Blauets

30. Encara que Lluc sigui un dels indrets més plujosos de Mallorca, aquest mes de setembre ens haurem de conformar amb 52 litres per metre quadrat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario