Notícies de la Casa pairal dels mallorquins. Pregar a la Cambra santa. Teologia i espiritualitat de la Moreneta de Lluc.

viernes, 31 de marzo de 2017

Crònica del març 2017

Lluc dia a dia / Ramon Ballester Vives, msscc


1. Dimecres de Cendra. Entram al temps de la Quaresma que estimula als creients a la conversió personal i comunitària. Un temps de recerca de la Paraula i del compromís evangèlic. 


Coincideix avui amb la Festa de les Illes Balears i fa un dia molt bo; molta gent puja a Lluc a peu o en vehicle

4. Tornen molt contents de Brussel·les els components de l'Orquestra de Cambra de l'Escolania de Lluc que han donant dos concerts a la mateixa seu del Parlament Europeu i a l'Institut Cervantes. Foren rebuts amb moltes atencions i afecte. Els va saludar i presentar l'eurodiputada mallorquina Rosa Estaràs que va destacar que, per venir de Lluc, era la millor ambaixada cultural que podia representar Mallorca.


Aprofitaren l'estada per a realitzar una visita cultural guiada a Brussel·les, Bruixes i Gante. Tota una experiència internacional molt enriquidora.

6. Un grup de directius de la Fundació Federació Balear de Futbol han estat rebuts pel P. Prior per parlar d'un possible conveni entre el Santuari i la Fundació per tal de crear unes colònies a favor dels nins i nines que viuen una certa marginació social.

Han visitat les instal·lacions esportives (camp de futbol, piscina, etc.) i creuen que és un lloc ideal per aquest tipus de formació.

7. Des d'ahir té lloc a Ciutat la 38a Trobada de Responsables de Santuaris de Catalunya i Balears que du per lema “Experiència de l'Amat, missió de l'Amic”


A la presentació de la trobada es fan presents l'Administrador Apostòlic de Mallorca, Mn. Sebastià Taltavull i el Bisbe de Sant Feliu de Llobregat, Mn. Agustí Cortès.

Diverses ponències, activitats i visites ajudaran a compartir experiències en l'acollida i atenció dels pelegrins.

La figura de Ramon Llull es farà” present amb les ponències de Mn. Teodor Suau “Experiència de l'Amat, missió de l'Amic” i de Mn. Jordi Gaià “Ramon Llull i el diàleg interreligiós”. El P. Manuel Soler parlarà sobre “La preocupació ecològica des dels santuaris”.

Avui han pujat a Lluc i durant el viatge el P. Manuel Soler els ha explicat els detalls més importants de la historia del santuari. Els assistents han tengut una jornada de feina, han celebrat l’Eucaristia i venerar la imatge de la Mare de Déu. Naturalment, han escoltat la salve i els cants dels blauets. Alguns també han visitat el museu.


La impressió ha estat molt bona. La majoria no esperaven un santuari d’aquesta magnitud i tan visitat.

8. A les 11:00 el P. Joan Arbona ha rebut i celebrat la Missa a un grup de persones de la tercera edat que han vingut des del Coll d'en Rabassa en quatre autocars. Eren més de 200 de l'Associació Ntra. Sra. del Carme. Han participat en les lectures i pregàries i, al final, hi ha hagut un recitat de poesies.

9. Visiten el Santuari i la Comunitat un grup d'antics excongregants mm.ss.cc de Navarra que, entre altres llocs, visqueren i estudiaren a Lluc. El P. Manuel Soler els acompanya als indrets més coneguts de la seva formació i el P. Joan Arbona, company seu del Noviciat, dina amb ells i comparteix la jornada en fraternal diàleg.

10. Venen a peu equipats amb les seves motxilles alumnes de Primària del Col·legi C.I.DE. (Palma). Passen la jornada a Lluc instal·lats a l'Acolliment Font Coberta i assisteixen a la Salve dels Blauets.

11. Unes 60 persones de la Unió Seglar Ramon Llull fa la seva 39ª Peregrinació anual al Santuari de Lluc .Venen a peu i pregant des d'Inca i al migdia tenen la Missa que concelebren els PP. Antonio Turú i José Maria Serra, mcr.

12. Un notable grup de feligresos de les parròquies de Santa Margalida, Can Picafort i Son Serra de Marina omplen la basílica per assistir a l'Ofici que presideix el P. Manuel Soler. Concelebren l'Eucaristia Mn. Rafel Umbert, Rector i Mn. Bartomeu Villalonga, Vicari.

13. Després d'un temps d'aprenentatge, avui s'incorpora com a cantor a l'Escolania, en Marc Rios Cardona, de Pollença. Estudia 4t. Curs d'Educació Primària. 

14. El Museu de Lluc és un bon dipòsit de material etnogràfic que ajuda a conèixer les nostres arrels i fesomia cultural. Avui el visita Margalida Coll Sabater que ha començat un doctorat en Arqueologia i Prehistòria per a veure el material de les excavacions que va fer el P. Cristòfol Veny a Son Maimó (Petra).

Avui també es presenta la nova incorporació a l'Escolania d' Alba José Solivelles, del Port de Pollença. Estudia segon curs de Primària.


– AVÍS. Abans d'arribar al 4t. Misteri del Pujol de la Trobada, tant a la pujada com a la davallada, hi ha una reixa metàl·lica que barra el pas per temor de despreniment. S'està estudiant la manera de solucionar el problema i posar-hi remei.

21. La revista Llucmajor. De pinte en ample (març-2017) parla de l'anada a Brussel·les dels dos blauets llucmajorers Joel i Carol Somoza López i, entre altres informacions sobre els concerts que donaren amb l'orquestra de Cambra de l’Escolania, destaca la importància de la formació que reben a Lluc: “Aquests dos Blauets, formen part d'una institució que és un patrimoni vivent de la nostra cultura, de la nostra identitat i de la nostra història. Són part de l'aportació diària que realitza el Santuari de Lluc per mantenir uns valors de Mallorca cada vegada més globalitzada.

Actualment Joel i Carol, amb seu cant i amb el seu instrument, el que fan és mostrar al món el que es realitza, el que es crea, cada dia dins l'Escolania, dins el Santuari de Lluc. Al mateix temps que es formen, contribueixen a difondre la nostra identitat, els nostres valors i la nostra cultura arreu del món”.

23. Un grup de la Tercera Edat de Manacor assisteix a la Missa i a la Salve dels Blauets.

23. Al Museu de Lluc hem rebut una interessant publicació “Aires de Sa Talaia-50 anys” que relata amb postals i escrits la història d'aquesta prestigiosa agrupació folklòrica eivissenca de Sant Josep. L'autor, Pere Planells Marí, escriu la dedicatòria que evoca els afectius vincles històrics i religiosos entre Eivissa i el Santuari: “Al Museu de Lluc i a la seva patrona, la Verge de Lluc, que els eivissencs han venerat sempre amb moltíssima devoció – Març 2017.Pere Planells”.

24. Isabel Ramis Caubet, filla de la prestigiosa escultora Remigia Caubet, fa donació al P. Prior de la imatge d'un Santcrist de bronze. Una prova més dels lligams històrics-artístics de la família amb Lluc. Basta recordar la bella escultura del P. Joaquim Rosselló que presideix el Jardí de la Magnòlia que du la signatura de l'escultora.

26. La celebració de l'Ofici de les 11:00 que presideix el P. Antoni Fernández resulta especialment emotiva: Concelebra Mn. Francesc Munar, Rector de Campos que ahir va pujar a peu des de Caimari amb una quarantena de nins i familiars campaners; participen de l'Eucaristia un grup de l’Associació de Gent Gran de Son Rapinya (Palma); celebren els 50 aniversari el matrimoni d'Antoni i Margalida pares del diaca Toni Moreno que també exerceix el seu ministeri i anima la pregària i, avui, també s'incorpora com a cantador de l'Escolania, el blauet John Ilbert Figuerola que és de Llubí, té 12 anys i estudia Primer Curs d'Educació Secundària.

31. Un nombrós grup d'alumnes d'educació secundària del col.legi dr St. Gaietà de Palma passen una jornada a Lluc i assisteixen a la Salve dels blauets

No hay comentarios:

Publicar un comentario